Posts by Popeye57

A big new update is now available, introducing biomes, caves and much more!
Latest hotfix: 0.7.0.3 (2024-02-21)

    WOW that made a big difference using the install instead of AutoServerInstaller.bat it started immediately.

    Now the only thing that is not working is the worlds, After the installation I took from V1 in the Worlds folder I copied my Australia world folder which contained a worldParts folder and 2 files Autralia.db and ChickenCoops.db.

    When I'm watching the server loading where it says LOAD WORLD Australia but when I get in the server the world is new none of my players builds are showing the world is empty so what did I do wrong?

    Hi yahgiggle

    I just got around to installing RWAutoServerInstaller V3 java (AutoServerInstaller.bat) All installed great until the black screen (the server) came up but with a popup MSVCR120.dll and MSVCP120.dll was not found.

    I checked both files and they are both in C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\RisingWorld\java\bin. So why does it say that file was not found.

    As soon as I click OK on the popup the black screen goes away.

    i uploaded the new v3 last night, you just need to copy your server.properties file over to the new install and for the world you need to copy the world folder over to the worlds folder, if you don't know how to do this i would just leave it as is, you don't want to go deleting your old world and losing everything oO

    Hi and thx for v3

    I have a few questions

    1- in the zip folder of v3 there is two files Install.bat and AutoInstallerscript.bat now which one do I use to do the actual install

    2- Do I copy the whole Worlds folder and replace the the worlds folder in the v3 and my plugins folder

    3- And the files that I should copy from v1 should be server.properties and permissions folder for my groups that I have created

    sorry its .CMD its much the same type of file lol start.cmd is the file witch you click on, i forget sometimes if its bat or cmd i used, but both are much the same type of file oO also i coded that tool v1 like years ago, in fact you should use this new version, well wait till i post version 3.0 its even better

    LOL that's understandable. ok give me a shout when you have it done :) Also will I have to remove the v1 if so then how do I save all my players world and there builds.

    you can both have 100% a US keyboard, but his windows setting is set to say a UK keyboard and yours is set to US, this can be a simple mistake on installing windows or playing with settings, also his US keyboard maybe not mapped the same as yours, like i have a US keyboard too but for most users page up and page down does what my - + keys do so same us keyboards but not mapped the same, dont forget some US keyboards have no numeric keypad and some do, tell your friend to push the ESC key and goto settings in the game and look to see if his keys are mapped to the right keys or not

    I will personally do it myself.

    Here is what I ended up when did the install from your v1 pic 1

    In the server folder pic 2,3,4 as you can see no start.bat

    So being that start.bat is nowhere to be found I'm thinking the installation went array.

    like i said in our chat, the Win_startscript.bat is the wrong file to use to start the server if you want to run the auto updater and reboot, you need to start the server using the start.bat or on v2 the startserver.bat files, by clicking Win_startscript.bat you are running just the server alone

    Ok I believe I got you this time, will go and check that out.

    The default key bindings are not all the same for everyone, they change depending on your windows settings with the type of keyboard and country your in, like example a Chinese keyboard is not the same as a US or English keyboard so there default setting wont be the same.

    Yes that is correct but again we have US keyboards ;):)

    if the file was not there then how was it rebooting every 12hours, or even have any of the blue cmd box's work, it would just error out and close, how ever i did have a v1 where i moved the setting file to the RW main folder, but decided that was too confusing so made another copy where it goes to the RWServerSettings <---- folder in the main server dir, this is now the defult for V2,, im also working on V3 with more options at the start for setting up the server, plus a auto rename of the default server name, because the default name can be blocked and also we dont want 100s of servers all with the same name oO, im also looking at auto installing the right java and Microsoft Visual C++ 2013 versions, this removing the need for someone to work out what else is needed.

    The blue screen only appeared the first time that I started the server then after that after the first reboot they never re appeared so I have been starting the server with Win_startscript.bat in the server folder. So everyday one of my players will contact me and tell me that the server is calling for a reboot, that is why I asked you earlier how to change from 12 hr to 24 hr and you replied the first time that is where I found out that it was not in the RWSettings folder so I copied it and paste it in and it is working now.

    sometimes we all get confused, maybe his key mapping is not the same so what he's doing does not work the same as others, he may need to look up his key mapping to see what keys do what, also ive seen time and time again from all sorts of users, say yes im hitting the ~ key yet they are not hitting the ~ key at all and they are hitting - lol so maybe hes hitting the wrong key or his key Mapping are not the same as ours and for him it maybe another key he needs to use.

    I would agree with you 100% but in his case all key binding are at default and as for the tilde ~ he knows how to use it as he is constantly using setp setr and sometime setl .

    Again thx for your help, I will never refuse any suggestions.

    Btw. It takes a few seconds to build such a wheel in an upright position.


    If you/he is not able to rotate the blueprint, there is only a wrong handling. The other reason could be a group permission, but he's able to make a blueprint, so he must be able to rotate it.

    That is right he should be able to. but like I said earlier when I joined his single player game I was able to turn it upright, that's why it's so weird that he can't.

    try checking the keys that are used on some other program and check the batteries on your remote equipment to see if everything is working corectly, if you have anything like a remote keyboard. My keyboard acts funny when the batteries run low. :)

    Keyboard and mouse are wired.

    On other games like Heat, Conan all work perfect.

    Popeye57 He has to use Shift (right) to fix the blueprint, change direction and fix it again. That's my problem every time, I know about it but I'm used to the Java-version. ^^

    I agree with you, but i personally tried that also I even tried other combos but for some reason it will not flip it upwards. I know that on my system when I flip it half of the blueprint goes under ground but that's fine because all I do is raise it, but not on his his will only turn it clockwise or counter clockwise.

    I appreciate all of your inputs and suggestions but so far everything you suggested I have already tried. Even tried changing keyboard. But I'm still looking for a solution.